Provjeri. Promisli. Prijavi.

Korisne informacije i upute što napraviti kada vam se dijete izgubi.

Moje dijete je nestalo, što mogu napraviti?

Korak po korak

Kada dijete nestane, roditelji i skrbnici suočavaju se sa značajnim izazovima. Ček. Razmišljati. Izvješće. jednostavan je pristup korak po korak koji su osmislili stručnjaci za provedbu zakona kako bi vam pomogli u snalaženju u situaciji.

Prvi Korak

1. Provjerite

Za početak provjerite gdje bi sve vaše dijete moglo biti.

Mala djeca

Mala djeca s ograničenom pokretljivošću i dalje mogu biti u vašem domu ili oko njega. Započnite s pretragom na mjestima koja mogu biti opasna. U vašoj kući to može biti zamrzivač, hladnjak ili perilica rublja. Izvan vaše kuće, to može biti u blizini vode, kao što su jezerca i bazeni, ili u blizini prometne ulice. Zatim razmislite o mjestima gdje bi mala djeca mogla biti skrivena od pogleda, poput stražnje strane ormara, u šupi ili čak ispod vlastitog kreveta. Imajte na umu da se mališani ponekad negdje sakriju i onda zaspu.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta, kojoj je dopušten izlazak, područje pretrage postaje veće. Nakon što ste se uvjerili da dijete nije u vašem stanu, nastavite s traženjem neposrednog vanjskog područja i mjesta gdje bi dijete moglo biti u opasnosti. To može biti u blizini vode, u prtljažniku automobila, na građevinskim područjima ili drugim mjestima gdje mogu postojati opasne situacije. Zatim provjerite s roditeljima prijatelja vašeg djeteta koji žive u tom području nalazi li se možda vaše dijete s njima.

Tinejdžeri

Tinejdžeri mogu nestati iz više razloga. Iako je fizičko traženje tinejdžera svakako opcija, razmislite o provjeri djetetove sobe, društvenih mreža ili drugih oblika komunikacije radi mogućih tragova. Zatim se obratite prijateljima svog djeteta za sve informacije o tome gdje se nalazi.

Drugi korak

2. Promislite

Razmislite o svim razlozima zašto je vaše dijete moglo nestati i gdje bi moglo biti.

Mala djeca

Ako ne možete pronaći svoje nestalo dijete unutar ili u neposrednoj blizini svoje kuće, nazovite obližnju policijsku postaju i prijavite nestanak vašeg djeteta. Policijski službenici će ubrzo stići i pomoći vam u pronalasku vašeg djeteta.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta razmislite o svim razlozima zašto su nestala i gdje bi mogla biti. Razmislite o njihovim rutinama i nedavnim aktivnostima. Sjećate li se nedavnih izleta ili aktivnosti u koje je vaše dijete moglo biti uključeno? Jesu li spomenuli neka mjesta koja su željeli posjetiti ili ljude koje su željeli vidjeti? Postoje li omiljena mjesta na koja vole ići?

Tinejdžeri

Za tinejdžere, razmislite o nedavnim promjenama u ponašanju ili okolnostima vašeg djeteta. Jesu li se ponašali neuobičajeno, poput nošenja drugačije odjeće, druženja s novim prijateljima ili pokazivanja znakova zlouporabe sredstava ovisnosti? Ti bi uvidi mogli pružiti vrijedne tragove u njihovom pronalasku. Također, što znate o kontekstu u kojem su nestali? Na primjer, je li bilo svađe ili incidenta prije nestanka vašeg djeteta? Postoji li nešto što bi vaše dijete “odvuklo” od doma? Ponekad se tinejdžeri možda ne žele vratiti kući jednostavno zato što im treba malo prostora.

Treći korak

3. Prijavite

Nazovite obližnju policijsku postaju i prijavite nestanak djeteta.

Kada prijaviti nestanak djeteta?

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne morate čekati 24 sata da biste prijavili nestanak djeteta. Neće biti osude – sigurnost vašeg djeteta je najvažnija. Policija će poduzeti potrebne radnje i pružiti podršku tijekom cijelog postupka. Također će vam ponuditi smjernice o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

Što očekivati?

Kontaktirati policiju

Questions from the Police

Kada tražite pomoć od policije, važno je biti spreman na ono što možete očekivati tijekom postupka. Budite spremni odgovoriti na detaljna pitanja o vašem nestalom djetetu, uključujući njihov fizički opis, posljednje poznato mjesto boravka i bilo koje prepoznatljive karakteristike kao što su madeži ili ožiljci. Policija se također može raspitati o nedavnim aktivnostima vašeg djeteta, odnosima i svim potencijalnim razlozima zašto je nestalo. Postoje li problemi u vašem domu/obitelji?

Što očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija

Neophodno je pružiti što više točnih podataka kako bi pomogli policiji. To uključuje nedavne fotografije vašeg djeteta, pojedinosti o njihovoj odjeći ili stvarima u trenutku nestanka te sve relevantne zdravstvene informacije, kao i informacije o ponašanju koje bi mogle pomoći u njihovom pronalasku. Oslanja li se vaše dijete na lijekove koje nema kod sebe ili im možda nema pristup? Kada dajete fotografije svog djeteta, imajte na raspolaganju najnovije fotografije. Pronađite fotografije koje prikazuju vaše dijete onako kako trenutno izgleda u normalnom danu. Na primjer, izbjegavajte školske ili portretne fotografije ako ne odražavaju kako vaše dijete obično izgleda.

Što očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija
  • Ime vašeg djeteta, datum rođenja, visina, težina i bilo koje zdravstveno stanje
  • Detaljan opis odjeće koju je vaše dijete nosilo i osobnih stvari koje je imalo u trenutku nestanka
  • Osobne identifikacijske oznake, kao što su madeži, ožiljci i tetovaže
  • Novija slika i ona koja prikazuje identifikacijske oznake
  • Činjenice i okolnosti povezane s nestankom vašeg djeteta, uključujući i ono što je već poduzeto u potrazi za vašim djetetom
  • Pojedinosti o mjestima koja vaše dijete često posjećuje
  • Telefonski brojevi, računi vašeg djeteta na društvenim mrežama, popis prijatelja
Što očekivati?

Kontaktirati policiju

Suradnja i komunikacija

Budite otvoreni u komunikaciji s policijom tijekom cijelog procesa. To znači biti spreman odgovoriti na sva pitanja koja bi policijski službenici mogli imati, brzo uzvratiti njihove pozive i pružiti sve tražene informacije ili pomoć. Slijedite njihove upute i savjete. Upamtite da je policija tu da vam pomogne i pruži vam podršku u ovom teškom periodu. Također je korisno da sve novosti ili nove informacije koje biste mogli dobiti o svom nestalom djetetu odmah podijelite s policijom, jer bi to moglo biti ključno za istraživanje.

father embracing child missing
Kako postupiti

kada se vaše dijete vrati domu?

Pronalazak vašeg nestalog djeteta golemo je olakšanje, ali ovisno o trajanju i okolnostima može izazvati i vrtlog emocija i praktičnih razmatranja. Dat ćemo vam nekoliko savjeta o tome što učiniti kada se vaše dijete pronađe.

Obavijestite obitelj, prijatelje i policiju.
Ako se vaše dijete samo vrati, odmah obavijestite policiju. Policija će možda morati razgovarati ili se sastati s vašim djetetom kako bi bili sigurni da se vratilo sigurno I da je dobro. Obavijestite i vašu obitelj ili prijatelje da se vaše dijete vratilo kući.

Uzmite si vremena
Nakon povratka vašeg djeteta, važno je dati vašem djetetu prostor i vrijeme koje mu je potrebno da se vrati u svoju rutinu i analizira svoja iskustva. Vaše je dijete možda proživjelo traumatično iskustvo i ključno je biti osjetljiv na djetetove fizičke i emocionalne potrebe. Ako im ponudite priliku da uživaju u utješnom obroku, presvuku se u čistu odjeću ili se jednostavno odmore, to im može pomoći da se ponovno osjećaju sigurnima u okruženju svog doma. Ovi jednostavni postupci brige i utjehe mogu pružiti osjećaj normalnosti i stabilnosti nakon razdoblja neizvjesnosti.

Budite sretni zbog povratka vašeg djeteta
Mnoga djeca strahuju od prvog susreta s roditeljima. Ostanite mirni, izrazite svoju radost i olakšanje zbog povratka vašeg djeteta, uvjeravajući ga u svoju ljubav i podršku. Neka vaše dijete zna da ćete zajedno, kao obitelj, prebroditi sve izazove koji se mogu pojaviti.

Zatražite pomoć i podršku
Ako vašem djetetu treba dodatna podrška postoje organizacije I insitutcije koje mu mogu pružiti pomoć i podršku. Važno je pružiti ruku i iskoristiti svaku podršku koja je dostupna vašem djetetu, vama i vašoj obitelji. Traženje pomoći znak je snage i pokazuje da problem shvaćate ozbiljno.

Razvio

AMBER Alert
Europe

AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, zaklada je koja nastoji poboljšati zaštitu nestale djece i spriječiti nestanak djece osnažujući ih i podižući svijest o problemu nestale djece i njegovim uzrocima. Povezujemo stručnjake iz 44 vladinih organizacija, posebice ministarstava unutarnjih poslova i policije, te nevladine organizacije iz 27 zemalja u našoj misiji prema nula nestale djece u Europi.