Preveri. Pomisli. Prijavi.

Praktični napotki, kako ravnati, če je vaš otrok pogrešan

Moj otrok je pogrešan. Kaj lahko storim?

Ukrepanje po korakih

Starši in skrbniki se ob izginotju otroka znajdejo pred velikimi izzivi. Preveri. Pomisli. Prijavi. To je preprost pristop v več korakih, ki so ga pripravili strokovnjaki iz služb varnostnih organov in vam bo v pomoč pri iskanju pogrešanega otroka.

Prvi korak

1. Preveri

Najprej preverite morebitne znake, kam bi lahko odšel.

Majhen otrok

Majhni otroci, ki se še ne gibajo popolnoma samostojno, so morda še vedno doma ali v bližnji okolici. Začnite iskati na mestih, ki so zanje lahko nevarna. V hiši ali stanovanju preglejte zamrzovalnik, hladilnik ali pralni stroj, zunaj pa preverite območje blizu vode, na primer predel ob ribniku ali bazenu, in prometne ulice. Nato preglejte še mesta, kamor se otroci lahko skrijejo, na primer omare, vrtno lopo ali pod posteljo. Ne pozabite, da majhen otrok med skrivanjem lahko tudi zaspi.

Šoloobvezen otrok

Pri iskanju šoloobveznih otrok, ki so lahko zunaj že brez nadzora staršev, se območje iskanja razširi. Potem ko se prepričate, da otroka ni v stanovanju ali hiši, iskanje nadaljujte na prostem, in sicer v neposredni bližini doma ali tam, kjer bi otrok lahko bil v nevarnosti, denimo ob vodi, v prtljažniku avtomobila, na gradbiščih ali podobnih mestih, kjer se lahko zgodi nesreča. Nato povprašajte še starše otrokovih prijateljev, ki živijo v bližini, ali je morda pri njih.

Najstnik

Najstniki so lahko pogrešani zaradi več razlogov. Preden otroka začnete iskati, preglejte njegovo sobo, družbena omrežja in druga komunikacijska sredstva. Nato se obrnite na njegove prijatelje in jih vprašajte, ali bi morda oni vedeli, kje bi lahko bil.

Drugi korak

2. Pomisli

Pomislite na razloge, zakaj je vaš otrok morda izginil in kje bi lahko bil.

Majhen otrok

Če svojega pogrešanega malčka ne najdete doma oziroma v neposredni okolici, pokličite najbližjo policijsko postajo in jih obvestite, da ga pogrešate. Policisti naj vam kar najhitreje pridejo na pomoč pri iskanju otroka.

Šoloobvezen otrok

V primeru pogrešanja šoloobveznega otroka premislite o vzrokih, zaradi katerih bi lahko bil pogrešan, in krajih, kjer bi lahko bil. Pomislite na njegove vsakdanje navade, obveznosti in nedavne dejavnosti. Se morda spomnite, da je pred kratkim kam šel ali da ima dejavnost, ki se je udeležuje? Vam je omenil določen kraj, ki si ga želi obiskati, ali osebo, ki bi jo rad videl? Ali ima svoj priljubljeni kraj, kamor rad zahaja?

Najstnik

Če gre za najstnika, pomislite, ali je morda pred kratkim prišlo do sprememb v njegovem vedenju ali vsakdanu. Se je začel obnašati nenavadno, je spremenil slog oblačenja, se je morda začel družiti z novimi prijatelji ali kazati znake morebitne uporabe psihoaktivnih snovi? Ob razmisleku o tem boste morda ugotovili, kje bi lahko bil. Pomislite tudi, kaj veste o okoliščinah njegovega izginotja. Ali je, preden je bil pogrešan, prišlo do spora ali incidenta? Ali bi ga lahko kaj odgnalo stran? Najstniki se, denimo, včasih ne vrnejo domov zato, ker potrebujejo čas zase.

Tretji korak

3. Prijavi

Pokličite najbližjo policijsko postajo in prijavite pogrešanega otroka.

Kdaj prijaviti pogrešanega otroka

V nasprotju s splošno uveljavljenim prepričanjem vam za prijavo pogrešanega otroka ni treba čakati 24 ur. Nihče vas ne bo obsojal – varnost vašega otroka je namreč na prvem mestu. Policisti bodo ustrezno ukrepali in vam med postopkom tudi nudili podporo. Poleg tega vam bodo svetovali o nadaljnjih ukrepih.

Kaj lahko pričakujem?

Obrnite se na policijo

Vprašanja policistov

Ob vključitvi policije v iskanje pogrešanega otroka je pomembno, da ste pripravljeni na nadaljnji potek postopka. Odgovarjati boste morali namreč na vprašanja o svojem otroku, tudi o njegovem videzu, o tem, kje se je nazadnje zadrževal, in o njegovih morebitnih posebnostih, denimo, ali ima rojstna znamenja in brazgotine. Policisti vas lahko vprašajo tudi o njegovih nedavnih dejavnostih, odnosih in vseh morebitnih razlogih za pogrešanje. Ali je morda doma oziroma v družini prišlo do težav?

Kaj lahko pričakujem?

Obrnite se na policijo

Dajanje informacij

Ključno je, da policiji podate čim več ustreznih informacij, saj bodo te v veliko pomoč pri iskanju pogrešanega otroka. Policistom posredujte tudi nedavno posneto fotografijo otroka, podrobnosti o tem, kako je bil oblečen in kaj je imel pri sebi v času izginotja, ter vse pomembne informacije o zdravilih, ki jih morda jemlje, in njegovem vedenju. Ali otrok potrebuje zdravila, a jih nima s seboj? Vedno imejte pri sebi njegove najnovejše fotografije. Policiji, denimo, ne dajajte šolske ali portretne fotografije, če otrok na njej ni videti tako kot običajno.

Kaj lahko pričakujem?

Obrnite se na policijo

Ključne informacije
  • Otrokovo ime, datum rojstva, višina, teža in morebitne bolezni
  • Natančen opis oblačil, ki jih ima otrok na sebi, in osebnih stvari, ki jih je imel pri sebi v času, ko je bil pogrešen
  • Posebna znamenja, na primer rojstno znamenje, brazgotina ali tetovaža
  • Fotografija, na kateri so vidna posebna znamenja
  • Dejstva in okoliščine otrokovega izginotja, vključno z vsem, kar je bilo že storjenega, da se ga najde
  • Podrobnosti o krajih, ki jih otrok pogosto obiskuje
  • Telefonske številke, računi vašega otroka na družbenih omrežjih in seznam prijateljev
Kaj lahko pričakujem?

Obrnite se na policijo

Sodelovanje in komuniciranje

Med potekom postopka iskanja pogrešanega otroka se odkrito pogovarjajte s policijo. Odgovarjajte na vsa vprašanja, hitro vračajte klice in policiji zagotovite vse želene informacije in pomoč. Upoštevajte njene usmeritve in navodila. Ne pozabite, da vam pomaga v tem zahtevnem obdobju. Zelo koristno bo, če s policisti nemudoma delite vse najnovejše informacije, ki jih morda prejmete o svojem pogrešanem otroku, saj so te lahko ključne za preiskavo.

father embracing child missing
Kako se odzvati,

ko se vaš otrok vrne

Ko pogrešanega otroka naposled le najdemo, začutimo neizmerno olajšanje. Ker samo trajanje in okoliščine iskanja lahko povzročijo številna čustva in pomisleke, smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, kaj storiti, ko se otrok vrne.

Obvestite družinske člane, prijatelje in policijo
Če se otrok vrne sam, o tem takoj obvestite policijo. Policisti bodo morda želeli govoriti oziroma se srečati z njim, da se prepričajo o njegovi varni vrnitvi in zdravstvenem stanju. Vse, ki so bili obveščeni o otrokovem izginotju, obvestite, da se je vrnil domov.

Otroku po vrnitvi pustite dovolj časa, da se spet privadi na dom
Pomembno je, da otroku ob vrnitvi omogočite toliko prostora in časa, kot ga potrebuje, da se spet vrne v svoje vsakdanje življenje in da lahko premisli o nedavni izkušnji. Morda je doživel travmatičen dogodek, zato je pomembno, da ste dojemljivi za njegove fizične in čustvene potrebe. Že to, da si v miru privošči domač obrok, se preobleče v čista oblačila oziroma se preprosto spočije, mu bo pomagalo, da se bo v domačem okolju spet počutil varno. Skrb zanj in nudenje udobja namreč povrneta občutek normalnosti in stabilnosti po obdobju negotovosti.

Bodite veseli, da se je otrok vrnil
Številne otroke je strah pred prvim srečanjem s starši. Svetujemo vam, da ostanete mirni. Ob vrnitvi svojega otroka pokažite veselje in jasno izrazite, da vam je odleglo. Povejte mu, da ga imate radi, da ga podpirate in da boste skupaj kot družina premagali vse prihodnje izzive.

Poiščite pomoč in podporo
Vašega otroka bo morda z namenom preveriti, ali potrebuje kakšno pomoč, v nadaljevanju spremljala specializirana organizacija. Pomembno je, da izkoristite možnost podpore, ki je na voljo vašemu otroku in družini. Iskanje pomoči je znak moči, ki kaže, da zadevo jemljete resno.

Pripravil

AMBER Alert
Europe

AMBER Alert Europe, Evropski center za pogrešane otroke, je ustanova, ki si prizadeva izboljšati zaščito pogrešanih otrok in preprečiti, da bi bili ti pogrešani, z opolnomočenjem ter ozaveščanjem o tematiki pogrešanih otrok in o temeljnih vzrokih za to, zakaj so ti pogrešani. Pri svoji misiji za Evropo brez pogrešanih otrok povezujemo strokovnjake iz 44 vladnih organizacij, zlasti ministrstev za notranje zadeve in policij, in nevladnih organizacij iz 27 držav.