Провјерите. Размислите. Пријавите.

Практичне информације и ресурси о томе шта да радите уколико Ваше дијете нестане

Моје дијете је нестало, шта могу да урадим?

Приступ „корак по корак”

Када дете нестане, родитељи и старатељи се суочавају са значајним изазовима. Проверавати. Размисли. Извештај. је једноставан приступ корак по корак који су осмислили стручњаци за спровођење закона како би вам помогли да се снађете у ситуацији.

Први корак

1. Провјерите

Почните тако што ћете провјерити постоје ли неки знакови гдје су могли отићи.

Мања дјеца

Мања дјеца која имају ограничено кретање и даље могу бити у вашем дому или око њега. Почните тражењем на мјестима која могу бити опасна. У Вашој кући то може бити замрзивач, фрижидер или машина за веш. Изван Ваше куће, то могу бити мјеста близу воде, као што су баре и базени, или близу прометне улице. Затим размислите о томе да погледате на мјестима на којима би малишани могли бити сакривени од погледа, као што је задњи дио ормара, у шупи или чак испод њиховог сопственог кревета. Имајте на уму да се малишани понекад негдје сакрију и онда заспу.

Дјеца школског узраста

За дjецу школског узраста, којима је дозвољено да изађу напоље, подручје претраге постаје веће. Након што се увjерите да дијете није у Вашем дому, наставите тако што ћете прегледати подручје у непосредној близини и мјеста на којима дијете може бити у опасности. То могу бити мјеста у близини воде, у пртљажнику аутомобила, на грађевинским подручјима или на другим мјестима на којима може доћи до опасности. Затим провјерите са родитељима пријатеља Вашег дјетета који живе у том подручју да ли је дијете са њима.

Тинејџери

Тинејџери могу нестати из више разлога. Иако је физичка потрага за тинејџером свакако опција, размислите о томе да провјерите дјечију собу, друштвене мреже или друге облике комуникације за могуће трагове. Затим се обратите пријатељима Вашег дјетета за било какву информацију о томе гдје би га могли пронаћи.

Други корак

2. Размислите

Размислите о разлозима због којих је ваше дете можда нестало и где би могло бити.

Мања дјеца

Ако не можете да пронађете своје нестало дијете у кући или у близини куће, позовите полицију у свом мјесту и реците им да је Ваше дијете нестало. У овом тренутку je већ неопходно позвати полицију да Вам они помогну да пронађете своје дијете.

Дјеца школског узраста

За дјецу школског узраста, размислите о могућим разлозима нестанка и гдје би могли бити. Размислите о њиховим навикама и недавним активностима. Да ли се сjећате недавних излазака или активности у којима је ваше дијете можда учествовало? Да ли су споменули одређена мјеста која су жељели да посјете или људе које су жељели да виде? Постоје ли нека омиљена мјеста на која воле да иду?

Тинејџери

За тинејџере, размислите о свим недавним промјенама у понашању или околностима везаним за Ваше дијете. Да ли су испољили било какво необично понашање, као што је облачење другачије одјеће, дружење са новим пријатељима или показивање знакова злоупотребе супстанци? Ове информације би могле пружити важне трагове за њихово проналажење. Такође, шта знате о околностима у којима су нестали? На примјер, да ли је нестанку претходила нека препирка или свађа? Постоји ли нешто што би могло одвући Ваше дијете? Понекад тинејџери не желе да дођу кући из простог разлога што им треба мало простора.

Трећи корак

3. Пријавите

Позовите полицију у свом мјесту и пријавите да је Ваше дијете нестало.

Када је потребно пријавити нестанак дјетета

Супротно увријеженом мишљењу, не морате да чекате 24 сата да пријавите нестанак дјетета. Нико Вам неће замјерити – безбједност Вашег дјетета је најважнија. Полиција ће предузети неопходне мјере и пружити подршку током цјелокупног процеса. Они ће такође понудити смјернице о додатним корацима које можете предузети.

Шта могу да очекујем?

контактирање полиције

Питања полиције

Када се обратите полицији за помоћ, важно је да будете спремни на оно што можете очекивати током поступка. Будите спремни да одговорите на детаљна питања о свом несталом дјетету, укључујући физички опис дјетета, посљедње познато мјесто боравка и било која карактеристична обиљежја као што су младежи или ожиљци. Полиција се такође може распитати о недавним активностима дјетета, односима и свим могућим разлозима нестанка дјетета. Да ли је у Вашој кући/породици било неких проблема?

Шта могу да очекујем?

контактирање полиције

Пружање информација

Неопходно је пружити што више тачних података како бисте помогли полицији. To укључује недавне фотографије Вашег дjетета, детаље о њиховој одећи или стварима у тренутку нестанка и све релевантне медицинске информације или информације о понашању које би могле да помогну у њиховом лоцирању. Да ли су Вашем дјетету потребни лијекови које тренутно нема код себе или којима можда нема приступ? Када дајете фотографије свог дјетета, имајте на располагању најновије фотографије. Пронађите фотографије које приказују како Ваше дијете тренутно изгледа током једног уобичајеног дана. На примјер, избјегавајте школске или портрете ако не одражавају начин како Ваше дијете обично изгледа.

Шта могу да очекујем?

контактирање полиције

Пружање информација

• Име Вашег дјетета, датум рођења, висина, тежина и здравствено стање
• Детаљан опис одјеће коју је Ваше дијете носило и личних ствари које је имало у тренутку нестанка
• Карактеристична лична обиљежја, као што су младежи, ожиљци и тетоваже
• Недавна слика и она која показује карактеристична обиљежја
• Чињенице и околности у вези са нестанком Вашег дјетета, укључујући и напоре који су већ уложени у потрази за Вашим дјететом
• Детаљи о мјестима која Ваше дијете често посјећује
• Бројеви телефона, налози Вашег дјетета на друштвеним мрежама, листа пријатеља

Шта могу да очекујем?

контактирање полиције

Сарадња и комуникација

Maintain open communication with the police throughout the process. This means being readily available to answer any questions they may have, promptly returning their calls, and providing any requested information or assistance. Follow their guidance and instructions. Remember that the police are there to help and support you during this challenging time. It’s also beneficial to share any updates or new information you might receive about your missing child with the police immediately, as it could be crucial to the investigation.

father embracing child missing
Како се понашати

Када се Ваше дијете врати

Проналазак несталог дјетета је огромно олакшање, али у зависности од трајања и околности може изазвати и вртлог емоција и практичних разматрања. Даћемо Вам неколико савјета о томе шта да радите када се Ваше дете пронађе.

Обавијестите породицу, пријатеље и полицију
Ако се Ваше дијете врати само, одмах обавијестите полицију. Полиција ће можда морати да разговара или се састане са Вашим дјететом како би се увјерила да се оно вратило живо и здраво. Обавијестите све своје контакте да се Ваше дијете вратило кући.

Дајте дјетету времена
Након повратка Вашег дjетета, важно је да свом дјетету дате простор и вријеме које му је потребно да се врати у своју рутину и обради своја искуства. Ваше дијете је можда претрпјело трауматично искуство и неопходно је да одговорите на његове физичке и емоционалне потребе. Ако му понудите прилику да уживају у пријатном оброку, да се пресвуку у чисту одјећу или се једноставно одморе, можете им помоћи да се поново осјећају сигурно и безбједно у свом кућном окружењу. Ови једноставни поступци бриге и удобности могу пружити осећај нормалности и стабилности након периода неизвјесности.

Будите срећни због дјететовог повратка
Многа дјеца се плаше првог сусрета са родитељима. Останите мирни, изразите своју радост и олакшање због повратка Вашег дјетета, увјеравајући га у своју љубав и подршку. Нека Ваше дијете зна да ћете заједно, као породица, пребродити све изазове до којих може доћи.

Потражите помоћ и подршку
Специјализована организација може пратити Ваше дијете да види да ли му је потребна додатна подршка. Важно је да затражите помоћ и искористите сваку подршку која је доступна Вашем дјетету, Вама и вашој породици. Тражење помоћи је знак снаге и показује да озбиљно схватате проблем.

Развијено од стране

AMBER Alert
Europe

AMBER Alert Europe, Европски центар за несталу дјецу, је фондација која настоји да унаприједи заштиту нестале дјеце и спријечи нестанак дјеце тако што ће их оснажити и подићи свијест о питању нестале дjеце и главним узроцима. Повезујемо стручњаке из 44 владиних организација, посебно министарстава унутрашњих послова и полиције, и невладиних организација из 27 земаља у нашој мисији да број нестале дјеце у Европи буде нула.