Provjeri. Razmisli. Prijavi.

Praktične informacije i resursi o tome šta učiniti kada vaše dijete nestane.

Moje dijete je nestalo, šta mogu učiniti?

Pristup “Korak po korak”

Kada dijete nestane, roditelji i skrbnici suočavaju se sa značajnim izazovima. Ček. Razmišljati. Izvješće. jednostavan je pristup korak po korak koji su osmislili stručnjaci za provedbu zakona kako bi vam pomogli u snalaženju u situaciji.

Korak jedan

1. Provjeri

Počnite sa provjerom bilo kojih znakova koji ukazuju na mjesto gdje su mogli otići.

Mlađe dijete

Mališani sa ograničenom pokretljivošću još uvijek mogu biti u ili oko mjesta gdje boravite. Započnite pretraživanje mjesta koja mogu biti opasna. U vašoj kući to mogu biti zamrzivač, frižider, mašina za pranje odjeće . Izvan vaše kuće to mogu biti mjesta u blizini vode, poput lokvi i bazena, ili u blizini prometne ulice. Zatim pretražite mjesta gdje se mališani mogu skriti, poput iza ormara, pomoćnih prostorija ili čak ispod njihovog kreveta. Imajte na umu da se djeca nekada skriju a potom utonu u san na istom mjestu.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta koja imaju dozvolu da vrijeme provode vani, područje pretraživanja postaje veće. Nakon što se uvjerite da dijete nije unutar mjesta gdje boravite, nastavite sa pregledom u neposrednom području vani i na mjestima gdje bi dijete moglo biti u opasnosti. Takva mjesta mogu biti u blizini vode, u prtljažniku automobila, na građevinskom području ili na drugim mjestima gdje postoji neka vrsta opasnosti. Zatim provjerite sa roditeljima prijatelja vašeg djeteta koji žive u blizini da li je dijete s njima.

Tinejdžeri

Tinejdžeri mogu nestati iz više razloga. Iako je fizička potraga za tinejdžerom/kom svakako opcija, uzmite u obzir provjeru djetetove sobe, društvenih mreža ili drugih oblika komunikacije kako bi otkrili moguće tragove. Zatim, kontaktirajte prijatelje djeteta za bilo koju informaciju o tome gdje bi se mogao/la nalaziti.

Korak dva

2. Razmisli

Razmislite o svim razlozima zašto je vaše dijete moglo nestati i gdje bi moglo biti.

Mališani

Ukoliko ne možete pronaći mališana u domu ili u blizini vašeg doma, pozovite lokalnu policiju i prijavite nestanak. Ne bi trebalo proteći dodatno vrijeme do dolaska policije koja će vam pomoći u pronalasku vašeg djeteta.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta, razmislite o mogućim razlozima nestanka i mjestima gdje bi se mogli nalaziti. Razmislite o njihovim rutinama i nedavnim aktivnostima. Da li se možete sjetiti nedavnih izleta ili aktivnosti u kojima je vaše dijete učestvovalo? Da li je spominjalo neko mjesto ili osobe koje je htjelo posjetiti? Da li postoje omiljena mjesta koja voli posjetiti?

Tinejdžeri

Za tinejdžere razmsilite o bilo kojoj nedavnoj promjeni u ponašanju ili okolnostima. Da li je pokazivao/la neobično ponašanje, poput nošenja drugačije odjeće, druženja s novim prijateljima ili pokazivanja znakova zloupotrebe nedozvoljenih supstanci? Ovi će uvidi obezbjediti vrijedne tragove za njihovo lociranje. Također, šta znate o kontekstu u kojem je nenstao/la? Na primjer, je li bilo svađe ili incidenata prije nestanka vašeg djeteta? Da li postoji nešto što vaše dijete odvlači? Ponekad, tinejdžeri ne žele da se vrate kući samo zato što trebaju malo prostora.

Korak tri

3. Prijavi

Pozovite lokalnu policiju i prijavite nestanak djeteta.

Kada prijaviti nestanak djeteta?

Nasuprot popularnom uvjerenju, ne morate čekati 24 sata da biste prijavili nestanak djeteta. Neće biti nikakve osude – sigurnost vašeg djeteta je najvažnija. Policija će poduzeti neophodne aktivnosti i pružit će podršku tokom cijelog procesa. Također će vam ponuditi dodatne upute za korake koje možete poduzeti.

Šta mogu očekivati?

KONTAKTIRATI POLICIJU

Pitanja koja će policija postaviti

Kada kontaktirate policiju za pomoć, važno je da budete spremni na ono što možete očekivati tokom procesa. Budite spremni da odgovorite na detaljna pitanja o nestanku vašeg djeteta, uključujući fizički opis djeteta, mjesto na kojem je dijete posljednji put viđeno/ boravilo i bilo koje prepoznatljive karakteristike kao što su madeži, ožiljci i sl. Policija se također može raspitati o nedavnim aktivnostima vašeg djeteta, vezama sa ljudima i svim mogućim razlozima nestanka. Postoje li problemi u vašoj porodici?

Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija

Bitno je pružiti što je moguće tačnije informacije kako biste pomogli policiji. To uključuje skorije fotografije vašeg djeteta, detalje o njihovoj odjeći ili stvarima u vrijeme nestanka, kao i sve druge relevantne zdravstvene informacije ili informacije o ponašanju koje bi mogle pomoći u njihovom lociranju. Da li su vašem djetetu potrebni lijekovi koje nema sa sobom ili kojima možda nema pristup? Pri davanju fotografija koje prikazuju vaše dijete, obezbjedite skoriju fotografiju. Pronađite fotografije kako vaše dijete trenutno izgleda tokom uobičajnog dana. Na primjer, izbjegavajte fotografije školskih ili drugih portreta ukoliko ne prikazuju tipičan izgled vašeg djeteta.

Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija
  • Ime i prezime vašeg djeteta, datum rođenja, visina, težina i zdravstveno stanje
  • Detaljan opis odjeće koju je imalo na sebi kao i lične stvari koje je imalo kod sebe u vrijeme nestanka
  • Lične identifikacijske oznake, poput madeža, ožiljaka i tetovaža
  • Nedavne fotografije i fotografije na kojima se vide identifikacijske oznake
  • Činjenice i okolnosti povezane sa nestankom vašeg djeteta, uključujući i napore koje ste uložili u traženje svog djeteta
  • Detalje o mjestima koje je vaše dijete često posjećivalo
  • Brojevi telefona, korisnički nalozi na društvenim mrežama i spisak prijatelja vašeg djeteta
Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Saradnja i komunikacija

Održavajte otvorenu komunikaciju sa policijom tokom cijelog procesa. Ovo znači da trebate biti spremni odgovoriti na sva pitanja koja mogu imati za vas, blagovremeno se javljati na njihove pozive, te pružanje bilo kojih traženih informacija ili pomoći. Slijedite njihove smjernice i upute. Zapamtite da je policija tu da vam pomogne i pruži vam podršku u ovom izazovnom period. Također je korisno da odmah sa policijom podijelite sve nove informacije koje dobijete o nestanku vašeg djeteta, jer to može biti krucijalno za istragu.

father embracing child missing
Kako postupiti

Kada se vaše dijete vrati kući

Pronalaženje vašeg nestalog djeteta je veliko olakšanje, ali ovisno o trajanju i okolnostima, također može donijeti vrtlog emocija i praktičnih razmatranja. Dat ćemo vam nekoliko savjeta o tome šta učiniti kada se vaše dijete pronađe.

Obavijestite porodicu, prijetelje i policiju
Ukoliko se vaše dijete vrati samo, odmah obavijestite policiju. Policija će možda trebati razgovarati sa vašim djetetom kako bi se uvjerili da se vratilo sigurno i dobro. Obavijestite sve vaše kontakte da se dijete vratilo kući.

Obezbjedite vrijeme da sve dođe na svoje mjesto
Nakon što se vaše dijete vratilo, važno je da mu date vremena i prostora da se vrati u svoju rutinu te da procesuira sve što se desilo. Vaše dijete je možda prošlo kroz traumatično iskušenje i ključno je da budete obazrivi prema njegovim fizičkim i emocionalnim potrebama. Pružite mu mogućnost da uživa u utješnom oborku, da se presvuće u čistu odjeću ili da se jednostavno odmori, a sve to će mu pomoći da se opet osjeća sigurno u okruženju svog doma. Ovi jednostavni gestovi brige i utjehe mogu pružiti osjećaj normalnosti i stabilnosti nakon perioda neizvjesnosti.

Budite sretni što se vaše dijete vratilo
Mnoga djeca se boje prvobitnog susreta sa svojim roditeljima. Ostanite smireni, pokažite radost i olakšanje što se dijete vratilo, uvjerite ga u svoju ljubav i podršku. Dajte svom djetetu do znanja da zajedno, kao porodica, možete savladati sve izazove koji se mogu pojaviti.

Potražite pomoć i podršku
Specijalizirana organizacija može pratiti vaše dijete kako bi provjerila da li mu je potrebna dodatna podrška. Važno je potražiti i iskoristiti svaku podršku koja je dostupna vašem djetetu, vama i vašoj porodici. Potražiti pomoć znak je snage i pokazuje da ozbiljno shvaćate problem

Razvio

AMBER Alert Europe

AMBER Alert Evropa, Evropski centar za nestalu djecu, je fondacija koja nastoji poboljšati zaštitu nestale djece i spriječiti nestanak djece tako što će ih osnažiti i podići svijest o pitanju nestale djece i njegovom osnovnom uzroku. Povezujemo stručnjake iz 44 vladinih organizacija, posebno ministarstava unutrašnjih poslova i policije, te nevladinih organizacija iz 27 zemalja u našoj misiji za nula nestale djece u Evropi.