Provjeri. Razmisli. Prijavi.

Praktične informacije i izvori o tome šta učiniti kada vaše dijete nestane

Moje dijete je nestalo, šta da radim?

Pristup korak po korak

Kada dijete nestane, roditelji i skrbnici suočavaju se sa značajnim izazovima. Ček. Razmišljati. Izvješće. jednostavan je pristup korak po korak koji su osmislili stručnjaci za provedbu zakona kako bi vam pomogli u snalaženju u situaciji.

Prvi korak

1. Provjera

Počnite tako što ćete provjeriti ima li znakova gdje su možda otišli.

Mlađe dijete

Mlađa djeca sa ograničenom pokretljivošću i dalje mogu biti u vašem domu ili oko njega. Počnite tražiti na mjestima koja mogu biti opasna. U vašoj kući to može biti zamrzivač, frižider ili mašina za veš. Izvan vaše kuće, to može biti u blizini vode, kao što su bare i bazeni ili u blizini prometne ulice. Zatim razmislite o tome da pogledate mjesta gdje bi mališani mogli biti skriveni od pogleda, kao što je zadnji dio ormara u šupi ili čak ispod svog kreveta. Imajte na umu da se mališani ponekad sakriju negdje i onda zaspu.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta, kojima je dozvoljen izlazak napolje, područje pretrage postaje veće. Nakon što se uvjerite da dijete nije u vašem domu, nastavite sa traženjem u neposrednoj blizini vani i mjestima gdje bi dijete moglo biti u opasnosti. To može biti u blizini vode, u prtljažniku automobila, na građevinskim područjima ili na drugim mjestima gdje mogu postojati opasne situacije. Zatim provjerite kod roditelja prijatelja vašeg djeteta koji žive u tom području da li je dijete sa njima.

Tinejdžeri

Tinejdžeri mogu nestati iz više razloga. Iako je fizički traženje tinejdžera svakako opcija, razmislite o provjeri dječje sobe, društvenih mreža ili drugih oblika komunikacije za moguće tragove. Zatim se obratite prijateljima vašeg djeteta za bilo kakvu informaciju o tome gdje se nalazi.

Drugi korak

2. Razmisli

Razmislite o svim razlozima zašto je vaše dijete moglo nestati i gdje bi moglo biti.

Mlađe dijete

Ako ne možete pronaći svoje nestalo dijete unutar ili u području neposredno oko svoje kuće, pozovite lokalnu policiju i recite im da je vaše dijete nestalo. Ne bi trebalo proći više vremena a da ne dođu policajci da vam pomognu u pronalaženju vašeg djeteta.

Djeca školskog uzrasta

Za djecu školskog uzrasta, razmislite o razlozima zbog kojih su možda nestali i gdje bi mogli biti. Razmislite o njihovim rutinama i nedavnim aktivnostima. Sjećate li se nedavnih izleta ili aktivnosti u kojima je vaše dijete možda učestvovalo? Da li su spomenuli neka mjesta koja su željeli posjetiti ili ljude koje su željeli vidjeti? Postoje li neka omiljena mjesta na koja vole da idu?

Tinejdžeri

Za tinejdžere, razmislite o svim nedavnim promjenama u ponašanju vašeg djeteta ili okolnostima. Jesu li ispoljili bilo kakvo neobično ponašanje, poput nošenja drugačije odjeće, druženja s novim prijateljima ili znakova upotrebe supstanci? Ovi uvidi bi mogli pružiti vrijedne tragove za njihovo lociranje. Takođe, šta znate o kontekstu u kojem su nestali? Na primjer, da li je bilo svađe ili incidenta prije nego što je vaše dijete nestalo? Postoji li nešto što bi moglo odvući vaše dijete? Ponekad tinejdžeri možda neće doći kući samo zato što im treba malo prostora.

Treći korak

3. Prijava

Nazovite lokalnu policiju da prijavite nestanak vašeg djeteta.

Kada prijaviti nestanak vašeg djeteta

Suprotno popularnom mišljenju, ne morate čekati 24 sata da prijavite nestalo dijete. Neće biti osuđivanja – sigurnost vašeg djeteta je najvažnija. Policija će preduzeti potrebne radnje i pružiti podršku tokom cijelog procesa. Oni će takođe ponuditi smjernice o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

Šta mogu očekivati?

KONTAKTIRATI POLICIJU

Pitanja policije

Kada se obraćate policiji za pomoć, važno je da budete spremni na ono što možete očekivati tokom procesa. Budite spremni da odgovorite na detaljna pitanja o svom nestalom djetetu, uključujući njegov fizički opis, posljednje poznato mjesto boravka i bilo koje razlikovne karakteristike kao što su žigovi ili ožiljci. Policija se takođe može raspitati o nedavnim aktivnostima vašeg djeteta, vezama i svim mogućim razlozima zbog kojih je nestalo. Da li se ima neki problemi u vašoj kući/porodici?

Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija

Neophodno je pružiti što više tačnih informacija kako biste pomogli policiji. Ovo uključuje nedavne fotografije vašeg djeteta, detalje njegove odjeće ili stvari u trenutku nestanka, te sve relevantne medicinske informacije ili informacije o ponašanju koje bi mogle pomoći u lociranju. Da li se vaše dijete oslanja na lijekove koje nema kod sebe ili im možda nema pristup? Prilikom pružanja fotografija vašeg djeteta, imajte na raspolaganju najnovije fotografije. Pronađite fotografije koje prikazuju vaše dijete kako izgleda za vrijeme običnog dana. Na primjer, izbjegavajte školske ili portretne fotografije ako ne odražavaju kako vaše dijete obično izgleda.

Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Pružanje informacija

• Ime vašeg djeteta, datum rođenja, visina, težina i bilo koje zdravstveno stanje
• Detaljan opis odjeće koju je vaše dijete nosilo i ličnih stvari koje je imalo u trenutku nestanka
• Lični identifikacioni znaci, poput biljega od rođenja, ožiljaka i tetovaža
• Nedavna slika i ona koja prikazuje identifikacione oznake
• Činjenice i okolnosti u vezi sa nestankom vašeg djeteta, uključujući koji su napori već učinjeni u potrazi za vašim djetetom
• Detalji o mjestima koja vaše dijete često posjećuje
• Brojevi telefona, nalozi vašeg djeteta na društvenim mrežama, lista prijatelja

Šta mogu očekivati?

Kontaktirati policiju

Saradnja i komunikacija

Održavajte otvorenu komunikaciju sa policijom tokom cijelog procesa. To znači da ste spremni da odgovorite na sva pitanja koja mogu imati, da odmah uzvratite na njihove pozive i pružite sve tražene informacije ili pomoć. Slijedite njihove uputstva i instrukcije. Zapamtite da je policija tu da vam pomogne i da vas podrži u ovom izazovnom vremenu. Takođe je korisno da odmah podijelite s policijom sva ažuriranja ili nove informacije koje biste mogli dobiti o svom nestalom djetetu, jer bi to moglo biti ključno za istragu.

father embracing child missing
Kako djelovati

Kada se vaše dijete vrati

Pronalaženje vašeg nestalog djeteta je ogromno olakšanje, ali ovisno o trajanju i okolnostima može izazvati i vrtlog emocija i praktičnih razmatranja. Daćemo vam nekoliko savjeta šta da radite kada se vaše dijete pronađe.

Ažurirajte porodicu, prijatelje i policiju
Ako se vaše dijete vrati samo, odmah obavijestite policiju. Policija će možda morati razgovarati ili se sastati s vašim djetetom, kako bi se osiguralo da se vratilo bezbjedno i dobro. Obavijestite sve svoje kontakte da se vaše dijete vratilo kući.

Dajte vremena da se smjesti
Nakon djetetovog povratka, važno je dati djetetu prostor i vrijeme koje mu je potrebno da se vrati u svoju rutinu i procesuira svoja iskustva. Vaše dijete je možda pretrpjelo traumatično iskustvo i bitno je da imate osjećaj za njegove fizičke i emocionalne potrebe. Pružite im priliku da uživaju u ugodnom obroku, da se presvuku u čistu odjeću ili da se jednostavno odmore, to im može pomoći da se ponovo osjećaju sigurno u svom kućnom okruženju. Ovi jednostavni postupci brige i udobnosti mogu pružiti osjećaj normalnosti i stabilnosti nakon perioda neizvjesnosti.

Budite srećni zbog povratka vašeg djeteta
Mnoga djeca se plaše prvog susreta sa roditeljima. Ostanite mirni, izrazite svoju radost i olakšanje zbog povratka vašeg djeteta, uvjeravajući ga u svoju ljubav i podršku. Dajte do znanja svom djetetu da ćete zajedno, kao porodica, izaći na kraj sa svim izazovima koji se mogu pojaviti.

Zatražite pomoć i podršku
Specijalizovana organizacija može pratiti vaše dijete da vidi da li mu je potrebna dodatna podrška. Važno je da se obratite i iskoristite svaku podršku koja je dostupna vašem djetetu, vama i vašoj porodici. Tražiti pomoć je znak snage i pokazuje da ozbiljno shvatate problem.

Razvio

Evropa AMBER Alert

AMBER Alert Evropa, Evropski centar za nestalu djecu, je fondacija koja nastoji poboljšati zaštitu nestale djece i spriječiti nestanak djece tako što će ih osnažiti i podići svijest o pitanju nestale djece i njegovom osnovnom uzroku. Povezujemo stručnjake iz 44 vladinih organizacija, posebno ministarstava unutrašnjih poslova i policije, te nevladinih organizacija iz 27 zemalja u našoj misiji za nula nestale djece u Evropi.