Kontrollo. Mendo. Raporto.

Informacion dhe burime praktike se çfarë të bëni kur fëmija juaj zhduket

Fëmija im mungon, çfarë mund të bëj?

Një qasje hap pas hapi

Kur një fëmijë zhduket, prindërit dhe kujdestarët përballen me sfida të rëndësishme. Kontrollo. Mendoni. Raportoni. është një qasje e thjeshtë hap pas hapi e krijuar nga ekspertët e zbatimit të ligjit për t’ju ndihmuar të lundroni situatën.

 

Hapi i pare

1. Kontrollo

Filloni duke kontrolluar për ndonjë shenjë se ku mund të kenë shkuar.

Femijet

Fëmijët e vegjël me lëvizshmëri të kufizuar mund të jenë ende brenda ose përreth banesës suaj. Filloni duke kërkuar në vende që mund të jenë të rrezikshme. Në shtëpinë tuaj, kjo mund të jetë një, frigorifer ose makinë larëse. Jashtë shtëpisë tuaj, kjo mund të jetë pranë ujit, si p.sh. pellgje dhe pishina, ose pranë një rruge të ngarkuar. Më pas, merrni parasysh të shikoni vendet ku fëmijët e vegjël mund të fshihen nga sytë, si p.sh. pjesa e pasme e një dollapi, në jë kasolle apo edhe nën shtratin e tyre. Mbani në mend se fëmijët e vegjël ndonjëherë fshihen diku dhe më pas bien nëgjumë.

Fëmijë të moshës shkollore

Për fëmijët e moshës shkollore, të lejuar të dalin jashtë, zona e kërkimit bëhet më e madhe. Pasi të siguroheni që fëmija nuk është brenda banesës suaj, vazhdoni të shikoni në zonën e afërt jashtë dhe vendet ku fëmija mund të jetë në rrezik. Kjo mund të jetë pranë ujit, brenda bagazhit të një makine, në zona ndërtimi ose vende të tjera ku mund të ekzistojnë situata të rrezikshme. Më pas, kontrolloni me prindërit e miqve të fëmijës suaj që jetojnë në zonë nëse fëmija është me ta.

Adoleshente

Adoleshentët mund të zhduken për shumë arsye. Megjithëse kërkimi fizik për një adoleshent është sigurisht një opsion, merrni parasysh të kontrolloni dhomën e fëmijës, mediat sociale ose forma të tjera komunikimi për të dhëna të mundshme. Më pas, kontaktoni miqtë e fëmijës suaj për çdo informacion mbi vendndodhjen e tij.

Hapi i dyte

2. Mendo

Think of any reasons why your child might have gone missing and where they could be.

Femijet

Nëse nuk mund ta gjeni vogëlushin tuaj të humbur brenda ose në zonën përreth shtëpisë tuaj, telefononi policinë tuaj lokale dhe tregoni se fëmija juaj është zhdukur. Nuk duhet të kalojë më kohë pa ardhur oficerët e policisë për t’ju ndihmuar në gjetjen e fëmijës tuaj.

Fëmijë të moshës shkollore

Për fëmijët e moshës shkollore, mendoni për ndonjë arsye pse ata mund të jenë zhdukur dhe ku mund të jenë. Mendoni për rutinat e tyre dhe aktivitetet e fundit. A ju kujtohet ndonjë dalje apo aktivitet i fundit në të cilin fëmija juaj mund të ketë marrë pjesë? A përmendën ndonjë vend që donin të vizitonin apo njerëz që donin të shihnin? A ka ndonjë vend të preferuar ku ata pëlqejnë të shkojnë?

Adoleshente

Për adoleshentët, reflektoni për çdo ndryshim të fundit në sjelljen ose rrethanat e fëmijës suaj. A kanë shfaqur ndonjë sjellje të pazakontë, të tilla si veshja e rrobave të ndryshme, shoqërimi me miq të rinj ose shfaqja e shenjave të përdorimit të substancave? Këto njohuri mund të ofrojnë të dhëna të vlefshme për gjetjen e tyre. Gjithashtu, çfarë dini për kontekstin në të cilin ata u zhdukën? Për shembull, a ka pasur një debat apo incident përpara se fëmija juaj të zhdukej? A ka ndonjë gjë që mund ta tërheqë fëmijën tuaj? Ndonjëherë, adoleshentët mund të mos kthehen në shtëpi thjesht sepse kanë nevojë për pak hapësirë.

Hapi i trete

3. Raporto

Telefononi policinë tuaj lokale për të raportuar zhdukjen e fëmijës suaj.

Kur të raportoni fëmijën tuaj të humbur

Ndryshe nga besimi popullor, nuk duhet të prisni 24 orë për të raportuar një fëmijë të zhdukur. Nuk do të ketë asnjë gjykim – siguria e fëmijës suaj është më e rëndësishmja. Policia do të marrë masat e nevojshme dhe do të ofrojë mbështetje gjatë gjithë procesit. Ata gjithashtu do të ofrojnë udhëzime për hapat shtesë që mund të ndërmerrni.

Çfarë mund të pres?

Duke kontaktuar policinë

Pyetje nga Policia

Kur i drejtoheni policisë për ndihmë, është e rëndësishme të jeni të përgatitur për atë që të prisni gjatë procesit. Jini të përgatitur për t’iu përgjigjur pyetjeve të hollësishme në lidhje me fëmijën tuaj të humbur, duke përfshirë përshkrimin e tij fizik, vendndodhjen e fundit të njohur dhe çdo veçori dalluese, si p.sh. shenjat e lindjes ose plagët. Policia gjithashtu mund të pyesë për aktivitetet, marrëdhëniet e fundit të fëmijës suaj dhe çdo arsye të mundshme pse ai mund të jetë zhdukur. A ka ndonjë problem në shtëpinë/familjen tuaj?

Çfarë mund të pres?

Duke kontaktuar policinë

Duke ofruar informacion

Është thelbësore të sigurohet sa më shumë informacion i saktë që të jetë e mundur për të ndihmuar policinë. Kjo përfshin fotografitë e fundit të fëmijës suaj, detajet e veshjeve ose sendeve të tij në momentin e zhdukjes dhe çdo informacion përkatës mjekësor ose të sjelljes që mund të ndihmojë në gjetjen e tyre. A mbështetet fëmija juaj në medikamente që nuk i ka me vete, apo mund të mos ketë akses në të? Kur jepni fotografi të fëmijës suaj, vini në dispozicion fotografitë e fundit. Gjeni fotografi që tregojnë fëmijën tuaj siç duket aktualisht në një ditë normale. Për shembull, shmangni fotot e shkollës ose të tipit portret nëse ato nuk pasqyrojnë mënyrën se si duket zakonisht fëmija juaj.

Çfarë mund të pres?

Duke kontaktuar policinë

Duke ofruar informacion

• Emri i fëmijës suaj, data e lindjes, gjatësia, pesha dhe çdo gjendje mjekësore
• Një përshkrim i detajuar i veshjeve të veshura nga fëmija juaj dhe i sendeve personale që ai ose ajo kishte në kohën e zhdukjes
• Shenjat personale të identifikimit, të tilla si shenjat e lindjes, plagët dhe tatuazhet
• Një fotografi e fundit dhe ajo që tregon shenja identifikimi
• Faktet dhe rrethanat në lidhje me zhdukjen e fëmijës suaj, duke përfshirë përpjekjet që janë bërë tashmë për të kërkuar fëmijën tuaj
• Detajet e vendeve që fëmija juaj i viziton shpesh
• Numrat e telefonit, llogaritë e rrjeteve sociale të fëmijës suaj, një listë miqsh

Çfarë mund të pres?

Duke kontaktuar policinë

Bashkepunim dhe komunikimi

Mbani komunikim të hapur me policinë gjatë gjithë procesit. Kjo do të thotë të jesh gati për t’iu përgjigjur çdo pyetjeje që mund të kenë, t’i kthesh menjëherë telefonatat e tyre dhe të japësh çdo informacion ose ndihmë të kërkuar. Ndiqni udhëzimet dhe udhëzimet e tyre. Mos harroni se policia është aty për t’ju ndihmuar dhe mbështetur gjatë kësaj kohe sfiduese. Është gjithashtu e dobishme të ndani menjëherë me policinë çdo përditësim ose informacion të ri që mund të merrni për fëmijën tuaj të zhdukur, pasi mund të jetë vendimtar për hetimin.

father embracing child missing
Si te veproni

Kur femija juaj kthehet

Gjetja e fëmijës tuaj të humbur është një lehtësim i jashtëzakonshëm, por në varësi të kohëzgjatjes dhe rrethanave mund të sjellë edhe një vorbull emocionesh dhe konsideratash praktike. Ne do t’ju ofrojmë disa këshilla se çfarë të bëni kur fëmija juaj të gjendet.

Përditësoni familjen, miqtë dhe policinë
Nëse fëmija juaj kthehet vetë, informoni menjëherë policinë. Policia mund të ketë nevojë të flasë ose të takohet me fëmijën tuaj për t’u siguruar që ai është kthyer i sigurt dhe mirë. Njoftoni të gjithë kontaktet tuaja që fëmija juaj është kthyer në shtëpi.

Lejoni kohë për t’u vendosur
Pas kthimit të fëmijës suaj, është e rëndësishme t’i jepni fëmijës tuaj hapësirën dhe kohën që i nevojitet për t’u vendosur përsëri në rutinën e tij dhe për të përpunuar përvojat e tyre. Fëmija juaj mund të ketë duruar një provë traumatike dhe është thelbësore të jeni të ndjeshëm ndaj nevojave të tyre fizike dhe emocionale. Ofrimi i atyre mundësinë për të shijuar një vakt komodues, për të ndërruar rroba të pastra ose thjesht për të pushuar, mund t’i ndihmojë ata të ndihen të sigurt dhe të sigurt në mjedisin e tyre shtëpiak edhe një herë. Këto veprime të thjeshta kujdesi dhe rehati mund të ofrojnë një ndjenjë normaliteti dhe stabiliteti pas një periudhe pasigurie.

Jini te lumtur per kthimin e femijes tuaj
Shumë fëmijë kanë frikë nga takimi fillestar me prindërit e tyre. Qëndroni të qetë, shprehni gëzimin dhe lehtësimin tuaj me kthimin e fëmijës suaj, duke e siguruar atë për dashurinë dhe mbështetjen tuaj. Lëreni fëmijën tuaj të dijë se së bashku, si familje, do të kaloni çdo sfidë që mund të lindë.

Merrni ndihmë dhe mbështetje
Një organizatë e specializuar mund të ndjekë me fëmijën tuaj për të parë nëse ata kanë nevojë për më shumë mbështetje. Është e rëndësishme të arrini dhe të përfitoni nga çdo mbështetje në dispozicion për fëmijën tuaj, ju dhe familjen tuaj. Kërkimi i ndihmës është një shenjë force dhe tregon se po e merrni seriozisht çështjen.

Zhvilluar nga

AMBER Alert
Europe

AMBER Alert Europe, Qendra Evropiane për Fëmijët e Zhdukur, është një fondacion që përpiqet të përmirësojë mbrojtjen e fëmijëve të zhdukur dhe të parandalojë zhdukjen e fëmijëve duke i fuqizuar ata dhe duke rritur ndërgjegjësimin për çështjen e fëmijëve të zhdukur dhe shkaqet kryesore të saj. Ne lidhim ekspertë nga 44 organizata qeveritare, në veçanti ministritë e brendshme dhe të forcave të policisë, dhe organizata joqeveritare nga 27 vende në misionin tonë drejt fëmijëve të zhdukur
zero në Evropë.